A szeglemezes és hagyományos tetőszerkezet összehasonlítása.

Mit kell tudni a szeglemezes tetőszerkezetről?

A szeglemezes tetőszerkezeteket a világon közel hatvan éve kezdték alkalmazni. Ma már széles körben elterjedt a lakossági (családi házas), közösségi és ipari létesítményeknél, de a mezőgazdaság egyes területein is. Az angolszász piacokon szinte kizárólagosan ezt használják, de Nyugat-Európában is nagyobb a felhasználása , mint a kézimunka alapú ács-piacnak.

Magyarországon a mezőgazdaságban az 1970-es években már alkalmazták a szeglemezes tetőszerkezetet. Alkalmas szinte az egész vidéki terület épületállományának fejlesztésére és felújítására.

Miben más a szeglemezes tetőszerkezet a hagyományostól?

A szeglemezes tetőszerkezet a hagyományos, ács által, csavarozásos technológiával készült tetőszerkezethez képest egy előregyártott, úgynevezett szeglemezekkel rögzített tetőszerkezet. A szeglemez lényegében egy acél darab, aminek apró tüskéi rögzítik egymáshoz a tetőszerkezet egyes elemeit. és e folyamat eredménye, hogy alkalmazásai mérnöki alkotásokká váltak. A szeglemezes tetőszerkezeteknek statikailag tűpontos a tervezése, ezért nincs felesleges költség sem. A technológiát alkalmazó kivitelezők szerint, csak emiatt legalább 30%-kal kevesebb az anyagköltségük. A pontos, Eurocode alapján történő statikai számítás lehetővé teszi, hogy a szerkezet minden elemében megfeleljen a hatályos szabványoknak, azonban „feleslegesen” plusz anyag ne kerüljön a szerkezetbe, így biztosítva annak gazdaságosságát. A szeglemezes tető, mivel üzemi körülmények között gyártott, azonnal felhasználásra kész, amit a helyszínen, az építés során külön csavarozni már nem kell, ezért sokkal gyorsabban elkészül, mint egy hagyományos tetőszerkezet.

szeglemezes-tetőszerkezet

Szeglemezes tetőszerkezet készül a Rapid Tető Kft. műhelyében.

 

Tervezhetőség a szeglemezes tetőszerkezetnél

A szeglemezes rendszer jóval kisebb keresztmetszetekkel dolgozik, ezzel a hagyományos faszerkezetekhez képest felére csökkenti az anyagmennyiséget, ami végül a létesítmény költségét meghatározza.

Az ilyen építmények kivitelezése előre jól tervezhető, mivel az építési tervdokumentáció alapján előre legyártott és a helyszínre szállított tetőszerkezet gyorsan és egyszerűbb technikai adottságok mellett is felállítható.Kis élőmunka felhasználással hibamentesen állítható össze a legbonyolultabb szerkezet is. Napjainkban alkalmazásai mérnöki alkotássá váltak, felhasználásuk alapja ma már az összetett mérnöki tervezés. Szeglemezes tetőszerkezettel a hagyományos ácsszerkezetnél nagyobb, alátámasztás nélküli szabad akár 40 m-es fesztáv is gazdaságosan megvalósítható. Nem szükséges szilárd födémet építeni, nem szükségesek a közbenső teherhordó falak. Ez az építészeknek a technológiai igényeknek megfelelő belső téralakítást tesz lehetővé.

Költségben megspórolható a költséges  vasbeton födém és a teherhordó falak.

Mostanra a családi házas építkezéseknél már szinte közönséges megoldásnak tekinthető. Alkalmas szinte az egész vidéki épületállományunk fejlesztésére, felújítására. A teljes vertikumot hazai vállalkozások szolgálhatják ki.

 

Mik a hátrányai a szeglemezes tetőnek? 

Gyakran találkozunk ezzel kérdéssel. Noha több évtizedes technológiáról van szó és Szlovákiában már gyakrabban választják ezt a megoldást a kedvező m2 árak miatt is, hazánkban mégis lassabban terjed el, több a bizonytalanság körülötte. Noha ezen a téren folyamatos a javulás évről évre, a legnagyobb hátránya, az idegenkedés, a bizalmatlanság. 

Mi azon dolgozunk, hogy Győr, Debrecen, Siófok után az ország más területein is megtapasztalják az otthonra vágyók a szeglemezes tetőszerkezet előnyeit. 

Kérdése van?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!