Technológia

Szeglemezes tetőszerkezet – technológia

Hagyományos fa tetőszerkezeteket gyártunk!

 

Mi a szeglemezes tetőszerkezet?

A szeglemezes tetőszerkezet a hagyományos, ács által, csavarozásos technológiával készült tetőszerkezethez képest egy előregyártott, úgynezvezett szeglemezekkel rögzített tetőszerkezet. A szeglemez lényegében egy acél darab, aminek apró tüskéi rögzítik egymáshoz a tetőszerkezet egyes elemeit. A szeglemezes tető, mivel üzemi körülmények között gyártott, egy felhasználásra kész tetőszerkezet, amit a helyszínen, az építés során külön csavarozni már nem kell, ezért sokkal gyorsabban elkészül, mint egy hagyományos tetőszerkezet.

A tévhittel szemben, a szeglemezes tetőszerkezet is fából készül. Méghozzá minőségi fából. Számtalan előnye mellett ki kell emeljük a hatékony anyaggazdálkodást és a már említett gyors installálhatóságot.

Hogyan készül a szeglemezes tetőszerkezet?

A fába két oldalt, préseléssel bejuttatott szeglemezekből áll elő a síkbeli szerkezetként működő szeglemezes fatartó. A szegek teljes terjedelmükben süllyednek, maga az acéllemez azonban nem préselhető a fába.

A szeglemezes tető, fatartók alkalmazhatósága széleskörű: lényegében minden esetben használhatóak, amikor fenyő faszerkezetek beépíthetők.

Legtöbbször úgynevezett rácsos tartók készülnek ilyen technológiával, ami egy optimalizált felhasználást jelent, gazdaságos, hiszen csak oda kerül anyag, ahol valóban szükség van annak „munkájára”.  A rácsos kialakítás azért is kedvező, mert multifunkciós kialakítást, „formázhatóságot” enged, így tetszőleges tartóalak tervezhető velük.

Leggyakoribb felhasználási területe az ilyen faszerkezeteknek: szeglemezes tetőszerkezet, zsaluzattartó szerkezetek, kulisszaépületek filmforgatásokhoz, színházi előadásokhoz, födémek, mezőgazdasági épületek, tornyok szerkezetei.

Szeglemezes tető és faszerkezetek gyorsan, minőségi munkavégzéssel a RapidTető Kft-től.

A szeglemezes tartók fűrészelt fából, jellemzően pallókból készülnek. A szeglemezek nevükből adódóan a vékony, 1,0-2 mm vastagságú acéllemez-ből 90°-ban stancolással kihajtott szegekkel rendelkeznek. A szerkezet – a rácsos kialakítása miatt – mérnökileg maximálisan optimalizált, emiatt kedvező áron kínálják gyártóik.

A szeglemezes tetőszerkezet, faszerkezet egy üzemben előregyártott mérnöki faszerkezet, melyet a helyszínre szállítás után a koszorúra helyezve kialakítható a tető idom.

A számításokat a szeglemeztervezők erre a célra kifejlesztett programokkal végzik. A szeglemezeket professzionális gyártók készítik az erre a célra kifejlesztett, 0,8–2 mm vastagságú, horganyzott acéllemezből. A gyártás folyamán a lemezből sajtolással szegeket vágnak és hajlítanak ki. A szeglemezes rácsos tartókban karcsú keresztmetszetű faanyagokat alkalmazunk, ennek révén 30–40% faanyagot is megspórolhatunk a hagyományos ácsszerkezetekkel szemben. A tetőszerkezeteknek általában 50 mm vastag fenyő fűrészárú az alapanyaga. A rácsrudak 80–100 mm, az övrudak 120–150 mm. A szeglemezes rendszer toldása megengedett, így 4–6 m-es faanyagból a szükséges méretek kialakíthatók. A faanyagok szilárdsága rendszerint C24. 

Szeglemezes tetőszerkezet technológia, ami felülmúlja a hagyományos ács munkát!

Hőtechnikai (energiamegtakarítási) szempontból a tetőszerkezet alsó síkjára könnyű (gipszkarton) álmennyezet szerelhető. Az ilyen építmények kivitelezése előre jól tervezhető, mivel az építési tervdokumentáció alapján előre legyártott és a helyszínre szállított tetőszerkezet gyorsan felállítható.

Az üzemekben a leszabott tetőelemek acél gyártópadokon kerülnek összeállításra. Ezeken végzik a szeglemezek bepréselését a fába a nagy nyomóerővel rendelkező hidraulikus préssel.

A jól felszerelt gyártók, mint a RapidTető Kft. is, a szeglemezes tartószerkezetek fa rácsrúdjait a méretpontosság miatt CNC ácsipari szabászgéppel szabják le.

A felhasználásra kerülő faanyagok nedvességtartalma nem lehet nagyobb 20%-nál. A préselés során a csomópontokba egy időben préselik be a kétoldali lemezt, így a szeglemezes szerkezet végig egysíkú, az egymáshoz rögzítésre kerülő faelemek nem tudnak elmozdulni.

A szeglemezes tetőszerkezet alkalmazásával belső letámasztás és vasbeton födém nélkül, egy ácsszerkezetű tetőnél jelentősen kevesebb faanyag felhasználással lefedhető az épület.

A pontos, Eurocode alapján történő statikai számítás lehetővé teszi, hogy a szerkezet minden elemében megfeleljen a hatályos szabványoknak, azonban „feleslegesen” plusz anyag ne kerüljön a szerkezetbe, így biztosítva annak gazdaságosságát.

Szeglemezes tető és faszerkezetek gyorsan, minőségi munkavégzéssel a RapidTető Kft-től.

Megjelenések

image description

Legújabb megjelenések

Cégcsoportunk gondozásában jelent meg a közel múltban egy, a szeglemezes technológiát alkalamzó Gyakorlati Tudástár kiadvány.

Szerző: Dr. Ruda Győző – Dr. Tóth László
„A szeglemezes tetőszerkezeteket közel hatvan éve kezdték alkalmazni. Ma már széles körben alkalmazásban vannak a lakossági (családi házas), közösségi és ipari létesítményeknél, de a mezőgazdaság egyes területein is. A felhasználásuk alapja az összetett mérnöki tervezés, ami annyit jelent, hogy az eltérő formájú gyártmányok tervezésénél minden egyes tartóelemre és csomópontra statikai számításokat végeznek. Ezzel válik lehetővé az optimális anyagfelhasználás, ami végül a létesítés költségét nagyrészt meghatározza. A szeglemezek alkalmazása a családi házas építkezéseknél már szinte közönséges megoldásnak tekinthető, alkalmas szinte az egész vidéki épületállományunk fejlesztésére, felújítására. A teljes vertikumot képesek hazai vállalkozások kiszolgálni.”

A kiadvány megvásárolható ide kattintva.