Ács vagy tetőfedő?

 

Legtöbben nem tudják, de a tetőhöz több különböző szakember kell.

Az egyes képzettségeket hivatalosan is besorolják. Az ácsképzés (FEOR szám: 7513) feladata az „épületet védő tetők fedélszerkezeteinek (tetőszerkezeteinek) elkészítése”. A tetőfedő (FEOR szám: 7532) „készíti az épületek kis és nagyelemes fedéseit” (cserepez). A bádogos (FEOR szám: 7533) „készíti el a kis és nagyelemes tetők szegélyzéseit, az áttörések keretezéseit (ereszcsatornákat és kémény áttöréseket).

Sajnos amikor tetőépítésre van szükségünk, legtöbbször egyszerűen „ácsot” keresünk. A jelentkezők pedig „jó pénzért” persze elvállalják a teljes tető készítését akkor is, ha ők maguknak ehhez a szaktudásuk történetesen nem teljesen megfelelő. (Bár előfordul, hogy egy mester többféle végzettséggel is rendelkezik.)

A jobbik eset, ha hozzáértő alvállalkozót vonnak be. Bár ez megdrágítja a munkát, hiszen ilyenkor az alvállalkozó hasznát, és a megbízott „ácsunk” rárakott hasznát is a megrendelő fizeti. De legalább a minőség talán rendben lesz.

A rosszabb eset, ha „ácsunk” saját maga próbálkozik a többi tetős szakma munkájának elvégzésével.

Ha a tetőszerkezet nem elég állékony vagy a mechanikai szilárdsága nem megfelelő, ha a tetőfedésnél a hőáramlás, a páralecsapódás, a vízelvezetés, a hőszigetelés, zajszigetelés követelményeinek nem felel meg tetőnk, ha a helytelen bádogozás miatt jégsánc képződik vagy a kémény mellett beázunk majd, sajnos magunkat is okolhatjuk. Hiszen mindenképpen valódi szakemberre érdemes bízni a kivitelezői munkákat.

Kérjük az ajánlatokat eleve több felé bontva.

Amikor tetős kivitelezőket keresünk, érdemes eleve több szakmára (ács, tetőfedő, bádogos) bontva az ajánlatokat bekérnünk. Az ácstól külön a tetőszerkezet építést, a tetőfedőtől külön a cserepezést, tető befedését, a bádogostól külön az ereszcsatorna, kéményáttörések, egyéb bádogozás munkáit. Így nem csak olcsóbban készülhet tetőnk, de jobb szakemberekhez is juthatunk. 

TIPP! Hogy az idő ne teljen feleslegesen, érdemes az ácsmunkákra (tetőszerkezet) leszerződni először, de az alátétfólia és az ellenlécek felhelyezésével. Így a tető már jelent annyi védelmet az időjárástól, hogy a többi szakma belül haladhasson. A tetőfedő, bádogos munkáját pedig a következő néhány hétben készíttessük!

Ha olyan ajánlatot kapunk „ácsunktól”, ami a teljes tetőkivitelezést tartalmazza, akkor is mindenképpen érdemes a három szakmacsoport munkadíját külön-külön feltüntettetni vele, hogy könnyebben versenyeztethessük másokkal, lehetőleg megbízható kivitelezőkkel.

 

Rólunk mondták: „Köszönjük, hogy ajánlottatok nekünk több kivitelezőt, tetőfedőt is, így még versenyeztetni is tudtuk őket.” Péter, Veszprémből 

 

Nyitóképen: A fóliázott, ellenlécezett tető. (Itt már a cserépléceket is elkezdték felrakni.) Előnye, hogy már elég védelmet nyújt a belső munkálatok elkezdéshez.

 

 

ÖN IS GYORS, BIZTOS, KÖLTSÉGHATÉKONY MEGOLDÁST KERES? 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!