Mérhető a minőség?

 

Igen, a minőség mérhető. Az ÉMI (Építésügyi Minőségügyi Innovációs Kft.) az építőipari minőségellenőrzés szerve. A tetőszerkezethez szükséges faanyagot (szerkezeti fát) is vizsgálják. Mindegy, hogy ácsolt vagy előregyártott tető, a faanyagnak meg kell(ene) felelnie a szabványnak, azaz C24-nél gyengébb minőségű fa nem építhető be egyik esetben sem. (Leegyszerűsítve, ez a besorolás a faanyag sűrűségét, merevségét, szilárdságát jelzi.) Miután egyáltalán nem minden faanyag felel meg a C24-es besorolásnak, a faanyagot osztályozni kell, hogy a gyakori minőségi hibákat kiszűrjék.

C 24 a minimum

A gyengébb minőség rendkívül gyakori. (Hiszen valamivel olcsóbb) Pedig nagyon fontos, hogy megfelelő szilárdságú faanyagot használjunk a tetőnkön, ne pedig gyenge „tűzifát”. A kisebb faüzemek (főleg Ukrajnában, Romániában, de Szlovákiában is) a faanyagokat általában nem minősítik, normál fűrészárúként értékesítik. Ilyenkor ugyan elvégezhetné a minősítést a forgalmazó, csak éppen hazánkban neki jogosultsága ritkán van. Az ÉMI szerint is „kevés a szakember, és a jogszabályok gyakran háttérbe szorulnak.” Így fordulhat elő, hogy egyes becslések szerint a szerkezeti fa több mint fele nem minősített faanyag, minőségileg kérdéses.

A fa túlzott nedvesség tartalma (szárítás hiánya) később vetemedést és görbeséget okoz, ami a túl sok repedéssel vagy korhadt részekkel együtt komoly szerkezeti hibákhoz vezet.

Forrás: emi.hu 

Néhány minőségi hiba

Néhány minőségi hiba

Hogyan lehet ellenőrizni a megfelelő minőséget?

  1. El kell kérni a teljesítmény nyilatkozatot.

Vigyázat! A faanyagnál ez legtöbbször jogosulatlanul vagy egyáltalán nem kerül kiállításra. Könnyen ellenőrizhető a hitelesség, mert a kötelezően feltüntetett azonosítószám alapján az internetes böngészőkben visszakereshető a cég jogosultsága a minősítés elvégzésére. Ez a szám azonban vagy hiányzik a dokumentumról, vagy nem valós.

  1. Kössünk írásos szerződést a kivitelezővel, amelyben garantálja, hogy csak minősített, a tervezői előírásoknak megfelelő szerkezeti fát használ. Érdemes tőle már az ajánlattal együtt elkérni a szerződéstervezetet, hogy mennyire „komoly” kivitelezővel állunk szemben. Ha lehet, legyen szerződés része egy faanyag-termékminta

Rólunk mondták: „Nagyon tetszett a Rapidtető ingyenes termékmintája, és hogy a kész termék anyaga azzal tényleg megegyezett.” Attila, Budapestről

 

ÖN IS GYORS, BIZTOS, KÖLTSÉGHATÉKONY MEGOLDÁST KERES? 

Vegye fel velünk a kapcsolatot!